Turism local și regional
Funcția turistică a orașului Cugir este determinată atât de importante obiective turistice, cât și de poziția orașului. Fondul turistic al Cugirului este constituit din obiective naturale, istorice și economice. Interesul turistic este justificat și de zona înconjurătoare denumită Munții Șureanu.
Cel mai important obiecttiv turistic istoric îl constituie Cetatea de la Cugir. Cetatea este situată la altitudinea de 494 m, pe un vârf conic format din șisturi cristaline, detașat de eroziune în marginea nordică a munților.
Aici există vestigii arheologice de o deosebită importanță.
Un obiectiv turistic natural îl constituie Cheia Râului Mic care este modelată în roci metamorfice, într-o zonă în care acestea sunt străbătute de magmatite. Prezența cheii a favorizat construirea unui baraj de hait care a fost colmatat. Munții Șureanu dețin o rețea densă de trasee turistice, care oferă vizitatorului secvențe pitorești ale cadrului natural și urme de străveche locuire a acestui ținut.
Orașul Cugir constituie un punct important de convergență a drumurilor turistice din Munții Șureanu - Traseul Cugir - Moara Turcului - Între Ape - Curmătura Prisaca - Poarta Raiului - Cabana Șureanu. Traseul începe din cartierul nordic al orașului, din dreptul confluenței acestuia cu Râul Mic. el urmează un drum forestier odată cu traversarea râului lăsând orașul în urmă. Șoseaua la început asfaltată urmărește malul drept al râului. După aproape 4 Km se ajunge la Complexul turistic Mistrețul, situat pe malul stâng al râului. În continuare, valea se îngustează, coturile devin mai bruște și după 11 km de la Cugir, drumul trece de pe malul drept pe malul stâng. După alti 2 Km traversează din nou pe malul drept dar numai o distanță de 1 Km, după care revine pe malul stâng, după ce a urmărit bucla de contur de la Moara Turcului. Aici apare în peisaj o creastă zimțată de stâncă cu aspect deosebit de pitoresc. După aproape 1 Km de la Moara Turcului se ajunge la confluența cu Valea Rachitii pe care urcă un drum forestier.
Județul Alba este traversat de numeroase cursuri de apă, binecuvantat cu pământ fertil, relief variat și păduri întinse, teritoriul actualuilui județ Alba este, încă din vremurile de demult, un pământ favorabil așezării și dezvoltării comunităților umane. Cele mai vechi vestigii arheologice din acest teritoriu datează din Paleolitic.
Județul Alba este situat în partea centrală a României, unde Podișul Transilvaniei, Munții Apuseni și Carpații Meridionali se întâlnesc. Județul are suprafața de 6.231 km pătrati și relieful variat cu munți, dealuri și cămpii. Râurile principale sunt Arieș, Sebeș și Cugir care se varsă în Mureș, unul dintre cele mai importante râuri din România și traversează județul de la nord-est la sud-est împărțindu-l în două părți egale. Clima este variată.
Județul Alba este o zonă de mare interes turistic atât pentru turiștii români cât și pentru străini. Potențialul turistic al județului constă în numeroasele vestigii al trecutului milenar, prin monumentele istorice, arhitectonice și de artă cât și prin peisajele variate și pitorești și prin rezervațiile naturale unice în România și în Europa. Obiceiurile și tradițiile populare sunt de asemenea un punct de interes pentru români și turiștii străini. Dintre aceste tradiții menționăm Târgul de Fete de pe Muntele Găina organizat în fiecare an pe 20 iulie, de Sf. Ilie. Locurile turistice sunt numeroase și interesante: în Alba Iulia - cetatea construită între 1715-1738 și în interiorul ei se găsește Catedrala Catolică construită în secolul al XIII-lea, biblioteca Batthyanaeum fondată în 1794 și conținând 60.000 de volume, Catedrala Ortodoxă, Sala Unirii, Muzeul Național a Unirii. În orașul Abrud sunt clădiri de arhitectură medievală foarte bine conservate; în Roșia Montană, Muzeul Minelor renumit pentru tăblițele de ceară scrise în latină, în Sebeș este o cetate medievală din secolul al XIV-lea iar în Aiud o cetate din secolul al XV-lea, etc. Orașul Blaj este un important centru cultural și religios al Transilvaniei.
Obiective turistice
Cetătile dacice din Munții Oraștiei: Costesti, Blidaru, Piatra Rosie, Fetele albe, Sarmizegetusa și Capalna
Mănăstirea Pelișorul Ciorii - din localitatea Cioara - Salistea - 10km
Manastirea Oasa din apropierea lacului de acumulare Oasa - 60 km
Manastirea Calene, aflându-se în satul cu acelaș nume-5 km
Biserica Sfânta Treime din Cugir construită între anii 1806-1809
Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Vinerea - 5 km
Muzeul memorial Aurel Vlaicu din satul cu acelaș nume - 15 km
Sălile muzeistice din Clubul elevilor și copiilor Cugir
Iezerele glaciare Sureanu și Carpa - 55 km
Cabanele turistice Prislop, Șureanu și Oașa
Zonele de agrement Râul Mare și Râul Mic Cugir
Apeductul Waser Leine construit în 1906 de germani și italieni
Cetatea dacică de pământ de la Cugir - 2km
Castrul roman de pe Vârful lui Pătru - 60 km
Biserica Romano-Catolică construită în anii 1824-1826 din cartierul Scăunel
CETATEA DEVA
CASTELUL HUNIAZILOR
CETATEA ALBA IULIA
MUZEUL NAȚIONAL AL UNIRII DIN ALBA IULIA
CATEDRALA REINTREGIRII - Catedrala Arhiepiscopala Alba lulia
GEOAGIU BĂI
VEZI ȘI: HARTA ATRACTII TURISTICE - ZONA CUGIR